Llengua catalana

Cartell catala 2011mini

La defensa i el foment de la llengua catalana ha estat un dels trets distintius de l'Orfeó Gracienc d'ençà de la seva fundació l'any 1904. Les dictadures de Primo de Rivera (1923-1930) i franquista (1939-1975) van prohibir durant uns anys les activitats de l'Orfeó Gracienc per la seva defensa de la llengua i la identitat catalanes. A poc a poc l'Orfeó Gracienc va poder tornar al foment de la llengua a través tant del cant coral com també d'altres activitats - sovint d'amagat - com ara cursos de català. Amb l'arribada de la democràcia, la llengua va continuar essent un dels trets distintius de la nostra entitat.

cens color 1

 

Actualment, l'Orfeó Gracienc, sota la forma jurídica de fundació, està reconeguda per la Generalitat de Catalunya com a entitat per al foment de la llengua catalana i el seus estatuts també ho manifesten. 

Més enllà de totes les activitats de l'Orfeó Gracienc que s'expressen en català i les activitats puntuals que es programen, l'entitat colabora i dóna també suport a iniciatives en pro de la llengua organitzades per d'altres institucions, entre les que podríem citar:

unnamed

El projecte Xerrem Junts, impulsat per la CAL (Coordinadora d'Associacions per la Llengua catalana) en col·laboració amb l'Orfeó Gracienc, està destinat a totes aquelles persones que volen millorar l'expressió oral del català. Aquesta activitat s'estructura en grups de conversa de nivell inicial/mig que es reuneix setmanalment per fer pràctiques de conversa, conduïdes per una o més persones voluntàries que les guien en la millora de l’expressió oral mitjançant unes pautes metodològiques. A l'Orfeó es reuneixen setmanalment, cada dijous de 18:30h a 20:00h, i és una activitat gratuïta.

garbells També coordinat per la CAL (Coordinadora d’Associacions per la Llengua), el projecte Garbells de llengua pretén formar un espai distès on compartir experiències i gustos culturals en llengua catalana. Però sobretot focalitza el seu principal objectiu en detectar errades i fer reflexionar sobre la qualitat del català que parlem, ajudant a millorar-lo. El grup segueix un programa de continguts que garanteix una visió transversal de la llengua, plena de curiositats i dades d’interès, que assegura un repàs de la llengua oral en tots els seus àmbits d’una forma distesa i amena. Es reuneix a l'Orfeó Gracienc els dimecres de 19:30h a 21h, també de forma gratuïta.
logo-consorci-normalitzacio-linguistica L'Orfeó Gracienc cedeix els seus espais a petició  del Consorci per a la Normalització Lingüística. També difon les campanyes del consorci com el voluntariat per la llengua.
Cartell correllengua2011 L'Orfeó Gracienc colabora cada any amb el correllengua de Gràcia a través de participar amb una mostra de les seves activitats, per exemple amb una ballada de l'esbart de dansaires.
cartell Somescolamini La institució està adherida a la campanya de suport a l'escola en català promoguda per les principals institucions educatives del país. Podeu consultar aquí tota la informació.
logo plataforma llengua

L'Orfeó Gracienc també col·labora regularment amb la Plataforma per la Llengua en diverses iniciatives per a la protecció, el foment i la normalització de la llengua catalana.

 
 

Amb el suport

              

Ordre TSF/115/2018 de GarantiaJuvenilFons Social Europeu per la qual s'aproven les bases regularitzadores per la concessió de subvencions destinades a incentivar la contractació en pràctiques de persones joves beneficiàries del Programa de Garantia Juvenil de Catalunya.