Llengua catalana

Cartell catala 2011mini

La defensa i el foment de la llengua catalana ha estat un dels trets distintius de l'Orfeó Gracienc d'ençà de la seva fundació l'any 1904. Les dictadures de Primo de Rivera (1923-1930) i franquista (1939-1975) van prohibir durant uns anys les activitats de l'Orfeó Gracienc per la seva defensa de la llengua i la identitat catalanes. A poc a poc l'Orfeó Gracienc va poder tornar al foment de la llengua a través tant del cant coral com també d'altres activitats - sovint d'amagat - com ara cursos de català. Amb l'arribada de la democràcia, la llengua va continuar essent un dels trets distintius de la nostra entitat.

cens color 1

Actualment, l'Orfeó Gracienc, sota la forma jurídica de fundació, està reconeguda per la Generalitat de Catalunya com a entitat per al foment de la llengua catalana i el seus estatuts també ho manifesten. 

 

Més enllà de totes les activitats de l'Orfeó Gracienc que s'expressen en català i les activitats puntuals que es programen, l'entitat colabora i dóna també suport a iniciatives en pro de la llengua organitzades per d'altres institucions, entre les que podríem citar:

logo xerremmini  El projecte XERREM, impulsat per la CAL (Coordinadora d'Associacions per la Llengua catalana) en col·laboració amb l'Orfeó Gracienc, i que està destinat a tots/es aquells/es persones que volen millorar l'expressió oral del català. Aquesta activitat s'estructura en grups de conversa configurats per un conjunt de persones interessades a millorar el seu ús de català que es reuneix setmanalment per fer pràctiques de conversa, conduïdes per una o més persones voluntàries que les guien en la millora de l’expressió oral mitjançant unes pautes metodològiques. A l'Orfeó es reuneixen setmanalment, cada dijous de 18:30h a 20:30h, al primer pis. Si coneixeu algú a qui pugués interessar el projecte, només cal que es presenti el dijous a l'Orfeó o que es posi en This e-mail address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it. amb la Més info: www.cal.cat                                  
logo-consorci-normalitzacio-linguistica L'Orfeó Gracienc cedeix els seus espais a petició  del consorci per a la normalització lingüística. També difon les campanyes del consorci com el voluntariat per la llengua. Més informació del consorci a l'enllaç.
Cartell correllengua2011 L'Orfeó Gracienc colabora cada any amb el correllengua de Gràcia a través de participar amb una mostra de les seves activitats, per exemple amb una ballada de l'esbart de dansaires.
cartell Somescolamini Adhesió a la campanya de suport a l'escola en català promoguda per les principals institucions educatives del país. Més informació.
logo plataforma llengua

L'Orfeó Gracienc col·labora en la campanya #repteCocacola organitzada per Plataforma Per La LLengua amb l’objectiu d’aconseguir estendre l’etiquetatge en català entre les empreses. Més informació aquí.